субота, 20. новембар 2010.



Bugarski kacamak

Kacamak mog detinjstva. Razlikuje se od "naseg" po tome sto je tvrdji i mnooooogoo ukusniji.



Potrebno je:

500gr kukuruznog brasna
1,5 kasicica soli
2l vode
250dl ulja
tvrdi sir
Zagrejati vodu i so u duboku serpu. Kad prokljuca, dodati brasno. Brasno nece pasti na dnu serpe. Uzeti oklagiju i zabosti je na sredini serpe tako da se napravi rupa i izvaditi je. Ostaviti brasno da se kuva 45 minuta. Nikako se ne sme mesati.
Nakon toga, dok je jos vrelo, ocediti visak vode i razbiti brasno oklagijom ili mikserom (nikako na najvecoj brzini da ne pukne mikser s obzirom da je testo dosta tvrdo i gusto). Razbjeno testo izruciti u pleh preko njega posuti izmrvljeni sir.
Ulje zagrejati na najvecoj temperaturi da bude vrelo i preliti kacamak.
Ovaj kacamak se cak moze i podgrevati vise puta a ukus ostaje isti.

8 коментара:

  1. moram priznati da se prvi put susrećem sa ovakvim načinom palente, a kako je jako volim mogla bih je jednom ovako pripremiti.Super izgleda i vjerujem da je jako ukusno !

    ОдговориИзбриши
  2. I ja nisam kukuruzno brašno kuvala ovako. ovo je pravi kačamak onakav kakav treba da bude. Samo što naravno zavisi u mnogome od kvaliteta brašna. Divan stari recept!

    ОдговориИзбриши
  3. Mislil da je ovo jako finoo jelo,po svim sastojcima pravi užitak za nepce!

    Veliki pozdrav i pusa.

    ОдговориИзбриши
  4. Pažljivo sam pročitala recept jer obožavam kačamak:) Ko nas (u Crnoj Gori) se na isti način sa brašnom kuva i krompir. Nakon kuvanja voda se takodje odlije i masa ulupa, a u tu masu se umiješa stari kajmak. Moram probati i ovaj bugarski kačamak, jako mi se dopao!

    ОдговориИзбриши
  5. Koliko cim ustanem,pravim.Mmmmmmmm,tebi veeeeelika pusica

    ОдговориИзбриши