Lepsu, ukusniju i socniju tortu nisam probala. Otkad sam dobila recept, a ima tome par meseci, pravila sam je 3 puta sto nikako sebi ne mogu da oprostim jer se kilogrami gomilaju :P
Torta je izuzetno izdasna, fil je fenomenalan i kolicinski izadje mnogo sto nikako ne moze biti mana.
Da ne davim, samo cu ostaviti recept
Ispeci 3 kore od po:
6 belanaca
5 kasika secera
6 kasika mlevenih oraha
4 kakasika kakaoa
1 kasika brasna
Belanac penasto umutiti sa secerom.Kada se dobije cvrst sneg, dodati orahe, kako i brasno i lagano varjacom promesati da se masa sjedini. Sto s epecenja tice, sve zavisi od sporeta i od rerne. Ja sam prvih par minuta pekla na 250, a onda sam smanjila na 200. Brzo se ispece, ne treba uopste puno vremena.
Fil 1:
4 pudinga od cokolade
1 l mleka
5 kasika secera
400 gr cokolade
200 gr prah secera
250 gr margarina
U litar mleka skuvati puding sa secerom. Dok je jos vruce, dodati izlomljenu cokoladu i mesati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi.
Penasto izraditi margarin sa secerom u prahu pa sjediniti sa prethodnoohladjenim filom.
Fil 2:
18 zumanaca
10 kasike secera
250 gr margarina
200 gr prah secera
Zumanac i secer skuvati na pari i ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin sa secerom u prahu i sjediniti sa zumancima.
Sjediniti prvi i drugi fil, pa umutiti 500 gr slaga sa 1/2 l kisele vode.
Kora-fil-slag 3x
Vau, kako dobra torta. Veruj mi da i ja najviše volim ovakve kremaste torte sa puno čokolade i šlaga. Tope se u ustima poput sladoleda. Baš je fenomenalna. Hvala ti za recept, zapisujem ga, samo ja bih je napravila sa pola količine.
ОдговориИзбришиE draga i izgleda vrlo primaljivo!
ОдговориИзбришиHvala :) Drago mi je da vam se dopada. Jos je lepsa kad se proba :P
ОдговориИзбришиZoro, prvi put kad sam je pravila, pravila sam je od pola mere. Bula je super. Jedino sto ces morati kore da peces u malom kalupu. Ja imam onaj komplet okruglih kalupa, 5 komada razlicitih velicina, i pekla sam u najmanjem, jer idu samo 3 belanca.
Igleda sočno, zaista. Baš sam htela da prokomentarišem kako je velika mera, a onda vidim da si prokomentarisala da si pravila i pola mere i da je prihvatljivo. Probaću, svakako, samo da nadjem priliku.
ОдговориИзбришиovo zvuci super, ali torta od 18 jaja...morala bih podijeliti tu kol. sa najmanje 3;)
ОдговориИзбришиHvala maja ;)
ОдговориИзбришиAko podelis kolicinu sa 3, plasim se da neces dobiti normalnu tortu. Ne verujem da ce ispasti nesto od samo 6 jaja. Moze da se smanji duplo, ali 3 puta je vec mnogo :)
fifi malo je mozda glupo pitanje ali moram da pitam jer nikad do sad nisam nista pravila od kolaca i hocu ovu tortu da probam , s obzirom da u nju idu 3 kore jel se peku 3 kore od
ОдговориИзбриши6 belanaca
5 kasika secera
6 kasika mlevenih oraha
4 kakasika kakaoa
1 kasika brasna ili se peku od 3 puta ovoga 3 kore ? i jel svaklu peces posebno ili sve zajedno pa delis ?
koliko kosta ova torta tj koliko novca utrosis da je napravis ?
ОдговориИзбришиJa se zaista izvinjavam sto tek sada odgovaram, ali, nazalost, nisam bila u mogucnosti da posecujem blog neko vreme.
ОдговориИзбришиSto se tice pitanja u vezi sa korama, peku se 3 kore odvojeno, a svaka kora se umuti od 6 belanaca, sto znaci da se ukupno utrosi 18 jaja. Zumanca se upotrebe za fil.
Zaista ne znam koliko kosta ova torta, nikada nisam racunala, ja orahe ne kupujem posto imam svoje, ali mislim da ne bi trebalo da bude vise od 700-800 dinara, a to zaista uopste nije puno jer je torta OGROMNA :)
Drage moje torta zaista jeste super samo ne znam sto je zovete PUTER kada svuda stavljate margarin stavite doista puter pa da vidite kakva bomba ispadne. I umesto oraha hrrhrrhrrr stavite po 7 kasika mlevenih pecenih lesnika neopisivo dobar ukus. :* <3
ОдговориИзбриши