BUGARSKE PIROSKE II

субота, 22. јануар 2011.


Kako imam obicaj da menjam recepte kako mi padne na pamet u datom trenutku, i ovoga puta sam napravila male izmene. E sad, ne znam da li mi se samo cini, ali mislim da je ova izmena bila pun pogodak. Piroske su neverovatno ukusne i lepse po ovoj varijanti nego po staroj.

 Potrebno je za testo:

1 kg brasna
2 jaja
2 soljice ulja
1 solja mleka
1 kocka kvasca
1,5 kasicica soli
1 kasicica secera

Fil:

1 belanac
salama
sir

 Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti 45min da nadodje. Nadoslo testo premesiti i ostaviti jos 20min. Odvojiti testo na jufkice (kolicina zavisi iskljucivo od vas ;) i svaku od njih rasuci oklagijom da se dobije, koliko-toliko, pravougaoni oblik. Na testo stavljati fil napravljen od salame, sira i belanceta i uvijati piroske. Mozete i celo testo razvuci u pravougaonik pa ga nozem iseci na male pravougaonike i filovati.
Piroske redjati u podmazan pleh i premazati mesavinom od 1 zumanca, malo mleka i ulja. Ostaviti testo jos 20min i staviti u zagrejanu rernu na 250 stepeni. Nakon par minuta smanjiti na 180.

KOLAC SA JABUKAMA

Oduvek mi je zanimljivo kako to da ne jedem sveze jabuke uopste, ali zato obozavam sve vrste kolaca, torti, pita sa njima. Ne znam kako to, cudno jeste, ali sveze nikada nisam volela. Ipak, nikada mi nije bio problem gde da utrosim desetine kilograma jabuka s obzirom da imam ogromni vocnjak ispred kuce i svake godine pun podrum. Jednog dana kolac s jabukama, drugog dana lenju pitu, treceg komplot, cetvrtog pitu sa jabukama, petog dana ih ispecem...Ma ima mnogo kombinacija ;)

Jedan od omiljenih recepata mi je upravo ovaj zato sto kolac moze duuuugo da stoji (kad nema nikog u kuci) a da bude sve meksi i ukusniji. Bukvalno kontra od ostalih kolaca ovog tipa.
 Potrebno je:

5 jaja 
3 1/5 solje secera 
4 solje brasna 
2 solje ulja 
1 solja mleka 
1 pecivo 
1kg jabuka (rendanih) + 1 kasike secera 
1/2 kasicice cimeta 





Umutiti jaja sa secerom i dodati ostali sastojke. Polovinu smese izruciti u kalup za pecenje i zapeci. Izvaditi iz sporeta i preliti rendanim jabukama pomesanim sa cimetom i secerom. Preko jabuku izruciti ostatak umucene smesi i nastaviti sa pecenjem na 200 stepeni. Peceni kolac posuti prah secerom. 

SLANA OBLANDA

петак, 21. јануар 2011.

 Slana oblanda 

1 pakovanje oblandi 
1kg kisele pavlake (20% mlecne masti) 
500gr krem sira 
200gr majoneza 
150 gr feta sira 
500gr sunke 
susam 




Sjediniti kiselu pavlaku, fetu, krem sir i majonez. Sunku narezati na tanke kolutove. List oblande premazati smesom i preko nje poredjati kolutove sunke pa opet prekriti smesom od pavlake. Na zadnji list preko fila naneti susam.

NAGRADA

петак, 14. јануар 2011.




I mene je danas sacekalo iznenadjenje od dve drage blogerke u cijim receptima i slikama uvek uzivam, od Maje i Zelje .
Pravila nalazu da se nagrade prosledi dalje. Ja je ovim putem urucujem sledecim blogovima:


Pa izvolite, zasluzile ste ;)




Garbon torta

недеља, 9. јануар 2011.


U zadnje vreme volim da se vracam starim isprobanim receptima i djakonijama koje vrlo dobro pamtim jos iz detinjstva. Ovu tortu je moja draga tetka pravila najbolje na svetu. Nikad ne bi bila ista kad bi je spremio neko drugi. Verovatno zbog toga sto sam joj stalno dosadjivala, pripremala je ovu tortu za svaki praznik. Sad mi je zao sto zbog mene nije uvek mogla da isproba ono sto bi ona htela ;)
Ipak ja ne bih bila ja kad ne bih nesto menjala ili dodavala. Ovoga puta sam dodala red slatke pavlake, a smanjila broj kora, umesto 3 sam ispekla 2. Mislim da je sasvim dovoljno jer je torta izdasna, a o ukusu necu da pricam. Najbolje je da probate ;)

Prvo se umuti fil zbog toga sto se on dodaje u kore.

Fil:

15 zumanaca
1,5 margarin
250 gr secera u prahu
200 gr cokolade
malo rendanog morskog oraha
250ml slatke pavlake
Umutiti margarin sa secerom u prahu. Kad se smesa sjedini, dodavati jedno po jedno zumance i mutiti. Na kraju dodati otopljenu cokoladu i rendani morski orah.

Kore:
15 belanaca
15 kasika secera
1 kasika brasna
300 gr mlevenih oraha

Umutiti belanca sa secerom. Na kraju dodati mlevene orahe i brasno i 5 kasika vec spremljenog fila. Od ove smese peci 3 kore.


Koru namazati filom pa preko staviti slatku pavlaku i ponoviti postupak.
Moram da napomenem da se kore uopste ne osete zato sto na tu kolicinu ide samo 1 kasika brasna, vec je cela torta onako fino kremasta.

BELA SALATA

четвртак, 6. јануар 2011.





Recept koji sam dobila za salatu slicnu ovoj je bio super, osim jednog dela gde ide koren persuna koji nikako ne podnosim. Razmisljala sam sta bih mogla da ubacim umesto njega i malo po malo sam izmenila skoro ceo recept ;) To i lici na mene zar ne? :) U svakom slucaju nisam pogresila zato sto je salata nestala u istom danu. Da li su moji ukucani bili toliko gladni da im je sve bilo lepo ili im se zaista svidela, ne znam. Meni je bila odlicna.


Za ovu salatu je potrebno:

700gr barenog pileceg belog mesa
5 kuvanih jaja
1 glavica rendanom crnog luka
1 soljica za kafu przenog susama
kisela pavlaka
majonez
so
biber



Obareno meso iseckati ili iskidati na sitne komadice (ja sam ga samo viljuskom razdvojila). Kuvana jaja sitno iseckati i pomesati sa mesom. Dodati rendari crni luk i proprzeni susam. Posoliti, bobiberiti i sjediniti sa kiselom pavlakom i majonezom. Salata je odlicna i kad je topla i kad je hladna, a jos je lepsa kad odstoji jedan dan.


Fify's kitchen Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino