MANDOLINA TORTA

петак, 24. мај 2013.

 Vracam se nakon skoro godinu dana sa jednom ukusnom torticom :)

Recept za ovutortu imam u svesci godinama, ali iz nekog nepoznatog razloga nikada je do sad nisam pravila. Da budem iskrena, nikad mi nije delovala primamljivo.

U nedostatku inspiracije, a zeleci da probam neki recept koji do sada nisam, dosao je red i na mandolinu.

Ne mogu reci da sam specijalno odusevljena i da nista tako dobro do sada nisam probala, ali je torta ispunila moja ocekivanja. Izuzetno kremasta, ukusna i vrlo lagana, iako tako ne izgleda.

Moracu i da se osvrnem na problem koji mi se stalno desava. Nikada se ne setim da uslikam ono sto napravim na vreme, vec onda kada je skoro pojedeno ili kada ostane samo jedno, ne bas tako reprezentativno parce. Ali nema veze, vidi se torta, iako nije bas neka extra fotka.
 Kora 1:
5 belanaca
7 kasike secera
200 gr kokosa
Umutiti i peci u kalupu oblozenom papirom za pecenje na 180 stepeni.

Kora 2:
5 belanca
7 kasike secera
1 kasika brasna
6-7 kasika mlevene plazme

Umutiti belanca sa secerom, pa kasikom lagano umesati plazmu i brasno. Peci na papiru za pecenje na temperaturi od 180 stepeni.

Kora 3:
5 belanca
7 kasika secera
kasika soka od limuna

Uutit belanca sa secerom i dodati sok od limuna. Kada pravim ovakav list za puslicu, onda ga susim oko sat i po na niskoj temperaturi, ali ovoga puta nisam htela da postignem taj efekat, vec da korica bude mekana i socna. Pekla sam na temperaturi od 180 stepeni.

Fil 1:
2 pudinga od vanile
500 ml mleka
5 kasika secera
150 gr margarina
100 gr prah secera

Prasak za puding i secer pomesati sa 100ml hladnog mleka, pa dodati u preostalih 400ml provrelog mleka i skuvati puding. U ohladjeni puding dodati margarin umucen sa secerom u prahu.

Fil 2:
15 zumanaca
8kasika secera
150gr margarina
100 gr prah secera
Umutiti zumanca sa secerom pa skuvati na pari. Kada se ohlade, dodati margarin umucen sa prah secerom.
Oba fila sjedinite, pa u 1/3 fila dodati 250 gr mlevenih oraha koje ste prethodno prelili vrelim mlekom. Kolicinu mleka nisam merila vec sam se posluzila odokativnom metodom, ali ne treba preterivati da to bude retko, vec da orasi mogu lepo da se izmesaju i da masa i dalje bude u cvrstom stanju (al sam objasnila :P )
U ostatak fila dodati 300 gr otopljene cokolade.

Posebno umutiti 1 kesicu slag kreme. Filovati sledecim redosledom:

kora od kokosa-cokoladni fil-kora od plazme-fil od oraha-treca kora-slag-treca kora-cokoladni fil

Tortu ukrasite po zelji. Ja sam je samo premazala slagom.

4 коментара:

Jasna Varcakovic је рекао...

Povratak sa tortom u ruci koja ima divne slojeve. Dobro-nam-se-vratila!

mignonne је рекао...

Dobro nam dosla sa tako finom torticom.:))

Rosita Vargas је рекао...

Se ve muy tentador muy sabroso quiero un trozo,abrazos y abrazos.

Nale је рекао...

Dobrodošla nazad! Tortička je fina, privukli su me svi ti slojevi:) Još jednom, drago mi je da si tu:)

Постави коментар

Fify's kitchen Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino