U zadnje vreme volim da se vracam starim isprobanim receptima i djakonijama koje vrlo dobro pamtim jos iz detinjstva. Ovu tortu je moja draga tetka pravila najbolje na svetu. Nikad ne bi bila ista kad bi je spremio neko drugi. Verovatno zbog toga sto sam joj stalno dosadjivala, pripremala je ovu tortu za svaki praznik. Sad mi je zao sto zbog mene nije uvek mogla da isproba ono sto bi ona htela ;)
Ipak ja ne bih bila ja kad ne bih nesto menjala ili dodavala. Ovoga puta sam dodala red slatke pavlake, a smanjila broj kora, umesto 3 sam ispekla 2. Mislim da je sasvim dovoljno jer je torta izdasna, a o ukusu necu da pricam. Najbolje je da probate ;)
Prvo se umuti fil zbog toga sto se on dodaje u kore.
Fil:
15 zumanaca
1,5 margarin
250 gr secera u prahu
200 gr cokolade
malo rendanog morskog oraha
250ml slatke pavlake
Umutiti margarin sa secerom u prahu. Kad se smesa sjedini, dodavati jedno po jedno zumance i mutiti. Na kraju dodati otopljenu cokoladu i rendani morski orah.
15 belanaca
15 kasika secera
1 kasika brasna
300 gr mlevenih oraha
Umutiti belanca sa secerom. Na kraju dodati mlevene orahe i brasno i 5 kasika vec spremljenog fila. Od ove smese peci 3 kore.
Koru namazati filom pa preko staviti slatku pavlaku i ponoviti postupak.
Moram da napomenem da se kore uopste ne osete zato sto na tu kolicinu ide samo 1 kasika brasna, vec je cela torta onako fino kremasta.
13 коментара:
Sjajna torta, baš ovako kremaste volim, kada se tope u ustima...
I ja volim kremaste kolače, a tvoj izgleda odlično!!!
Odlicna tortica draga!!
Jako fino izgleda, a pošto se fil ne kuva ovde je postupak izrade skraćen, a torta je jako bogata i kvalitetna
Hvala puno na lepim komentarima ;)
Predivno izgleda :)
Prelepa je i bice isprobana. :)
Baš fina i bogata kremom a i sastojcima.
http://pippi-u-kuhinji.blogspot.com/2011/01/12-blog-awards.html
I ja je pravim pod nazivom,Gabon torta:)Divna je!Dodji do mene po nagradicu:)
Devojke divne ste, hvala vam ;)
Meni ova tortica odavno stoji zabelezena i ceka da se isproba. Doduse malo je drugaciji recept. Jedino sto se plasim salmonele pa cu skuvati fil.
Verujem da je fantasticna, savrseno kremasta, a divno izgleda.
pozdrav, krasan blog, posebno mi se ova torta sviđa :)
Постави коментар