DOMACA SAVIJACA (BANICA)

среда, 31. август 2011.

Domaca savijaca je omiljeno jele u mom domu i cesto je pravimo. Uglavnom je filijem sirom, ali nam se dopada i sa kupusom, lukom, tikvom...

Potrebno je za testo:

600-700gr brasna
6 kasika ulja
so
mlake vode po potrebi


 Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo koje ne mora biti puno meko. Ako je malo tvrdje, bice jos bolje. Umeseno testo podeliti na 2 ili 3 jufke, oblikovati, malo rastanjiti rukom. Dobro ih premazati uljem, skoro da plivaju u njemu.Ostaviti testo da odmara 1h.Dok cekam, obicno pripremim fil.
Na radnoj povrsini (najbolje na trpezarijskom stolu jer treba obilaziti oko njega) rasprostremo cist stolnjak i prenesemo prvu jufku. Stavimo je na sredini, podvucemo ruke ispod nje i laganim pokretima krecemo sa razvlacenjem dok obilazimo oko stola kako bismoje razukli sa svih strana. Ukoliko su krajevi kore deblji, mozemo ih odrezati nzem, a mozemo ih pokidati na jednoj strani pa samo povuci. Tako ce cela lini okrajka otpasti.
 Kada je kora dovoljno razvucena da je skroz prozirna (tanja skoro i od papira ;) poprskamo je masnocom. Moze se koristiti svinjska mast,a  moze da posluzi i ulje. Nafilujemo koru.
Pomocu stlnjaka savijemo koru brzim pokretom kako bi kora bila napunjena vazduhom. Stanemo sa jedne strane stola, uhvatimo stolnjak duz cele strane i podignemo da se kora uvija.

Isto ponoviti i sa drugom polovinom testa. U okruglu tepsu podmazau uljem stavljamo uvijene kore. Prvu koru redjamo oko ivice tepsije. A drugu unutar nje.

Ostavimo testo nekih 10-ak minuta da odstoji dok nam se zagreje rerna na 250 stepeni. U toku pecenja smanjiti temperaturu na 180.Kada izvadimo savijacu iz rerne, poprskamo je hladnom vodom, prekrijemo stolnjakom i ostavimo da se malo prohladi.

Na zalost nemam sliku ispecene savijace jer s epojela brzinom svetlosti :(

9 коментара:

Анониман је рекао...

Obožavam savijače, a tvoja izgleda jako lijepo!
Veliki pozdrav iz Rijeke:)

Unknown је рекао...

Jao,prelepo. Ovo jos nisam pravila jer se plasim da nesto ne pokvarim. Posle ovog posta cu sigurno pokusati. Hvala puno!

phiphy је рекао...

Hvala Zondra. Pozdrav iz Vranja ;)

Andrijana, nema sta da se pokvari. A dok ne probas, neces ni znati ;) Sigurna sam da ces uspeti. Hvala tebi ;)

Zorica Stajić је рекао...

Ništa nema bolje i ukusnije od domaćih razvlačenih kora. Šteta što nisi slikala gotovu banicu...

jasna varcakovic је рекао...

Krasna; jos nikog nisam srela da ne voli ovakve stvari.

Kuvar za početnike је рекао...

Ovakve je pite pravila moja mama, a ja sam uživala igrajući se sa tim delom koji se otkida sa ivice razvučenog testa, koji se u nekim krajevima naziva pitino dete.Meni je , ta veština razvlačenja testa, bilo rukom ili oklagijom,izgledalo i danas velika zagonetka:sve izgleda lako kad rade spretne ruke, ali meni nekako to ne ide.Možda probam sada,možda sam postala veštija...Mnogo mi se sviđa ova tvoja savijača i nije čudo što nisi stigla da je fotografišeš.

Вера је рекао...

Prava umetnost!

Ika Verunica је рекао...

Hvala na posjeti!!!!
Banica izgleda baš lijepo, mora da je bila jako slasna....

CreativaCale је рекао...

Divno!Ja imam jos jedan recept za pocetnike.Jufke se razviju kao palacinke,preliju vrelom mascu,pokriju poklopcem pola sata.Posle toga se toliko lako razvlaci kora da je i pocetnik uspesan:)Inace i mom muzu je majka iz Vranja.Pa,ko ce znati da razvlaci kore ako ne Vranjanke?:)

Постави коментар

Fify's kitchen Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino