CAROBNE OBLANDE

понедељак, 9. јануар 2012.

Recept za ove oblande sam pronasla na Coolinarici kada je mojoj sestri bila potrebna ideja za nesto brzo a interesantno. Ona ih je pravila bas po originalnom receptu i bila je zadovoljna. Jedina zamerka je bila na kolicinu zelatinu. Mozda je trebalo da stavi malo vise, zato st oje smesa malcice curela prilikom filovanja. Ipak, oblanda se dobro stegla i bila odlicna. 


 Poucena sestrinim iskustvom, povecala sam malo kolicinu zelatina, i sve je ispalo odlicno. Originalni recept se razlikuje od mog samo po kolicini zelatina. Tamo ide 15g, a ja stavila 20g. Nema vise nikakvih odstupanja.
 Potrebno je:

20g zelatina + 1dcl vode
1 dcl vode
350 g secera
100 g iseckanih zele bombona
malo ekstrata od banane
1 veci list oblande
 Zelatin potopiti u 1 dcl vode i pstaviti da nabubri. Za to vreme uspinovati secer i vodu na laganoj vatri uz stalno mesanje. Kada pocne da se stvara bela pena, skinuti sa vatre i umesati prethodno pripremljen zelatin.
Smesu prebaciti u odgovarajucu posudu (ja sam koristila najobicniju plasticnu posudu za mucenje) i mutiti mikserom 15-ak minuta. Prestanite sa mucenjem kada smesa postane glatka i gusta. Kako prolaze minuti, bice sve teze za mucenje. Ne znam da li je ikako moguce da se smesa toliko ucvrsti, ali meni se to nije desilo. Bila je gusta, ali ne previse, taman toliko da se ne razliva prilikom filovanja. Dodati ekstrat od banane i sitno seckane zele bombone.
List oblande preseci na pola. Jednu polovinu odmah premazati filom, pa preklopiti drugom polovinom. Obl;andu prekriti salvetama, pa preko nje staviti neki tezi predmet (ne previse tesko) i ostaviti preko noci da se stegne. Ja sam od tezih predmeta koristila velike Oxfordove recnike i sasvim su lepo posluzili :)

Oblanda ce se dodatno stegnuti, samo je potrebno da prenoci. Rezati sitnije jer je zaista previse slatko. Ljubiteljima otuzno slatkih kolaca ce se sigurno dopasti :)

Originalni recept mozete pogledati ovde Carobne oblande

2 коментара:

Zorica Stajić је рекао...

Jeste dosta slatko, ali je interesantno...

mignonne је рекао...

Fine su, a slazem se da je sa recnicima najbolje pritisnuti oblande, hihhi...sve najbolje u Novoj godini!:)))

Постави коментар

Fify's kitchen Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino