LEPINJE
Prave ukusne lepinje ko iz pekare a napravljene vrlo jednostavno po jos jednostavnijem receptu.
Potrebno je:
500gr brasna
1 kasicica soli
1 kasicica secera
1 kasika ulja
1 kocka kvasca
voda
Zamesiti testo od svih sastojaka tako da ne bude ni tvrdo ni previse meko. Ne brinite ako vam se bude lepilo na ruke kao lepak. Nastavite da mesite i bice sve u redu. Zameseno testo ostaviti da nadodje 1h, potom premesiti testo i ostavite ga jos 45min. Na pobrasnjaloj povrsini izrucite testo i umesite ga jos malo. Odvajajte loptice velicine teniskih lopti ili u zavisnosti od toga kolike zelite da vam budu lepinje. Rukama ih malo razvucite ali vodite racuna da vam u sredini ne budu previse tanke. Ostavite ih jos 10-ak minuta a u medjuvremeno odradite najbitniji deo. Zagrejte rernu na 250 stepeni i u njoj stavite pleh u kome cete peci lepinje. Nakon 10min otvorite rernu i prebacite lepinje u zagrejan pleh.
Pleh mozete podmazati uljem ii margarinom. ja ga ne mozem nicim. Kad ubacite lepinje smanjite temperaturu na 200 ili 180. Lepinje su gotove kad dobiju zuckasto crvenkastu boju i kad se izdignu.
11 коментара:
Yum!This looks good.I saw your blog from the foodie blog roll and I like what you have here.if you won't mind I'd love to guide Foodista readers to this post.Just add the foodista widget to the end of this post and it's all set, Thanks!
Thanks a lot. I'm really glad you like it.
Sure I don't mind. It's done :)
Perfektno izgledaju!
Hvala :)
Prelepo, obozavam lepinje. Brzo i lako se naprave, a jako su ukusne :)
Hvala. Jesu, posebno su ukusne kad se peku u sporetu na drva :)
Draga Fify, eto svaki dan mislim da am sve blogove sa ovih prostorra pronašla, kad ono pojavi se još neki. Vidim da ima posnih recepta i baš mi je drago zbog toga. I ja sam nova bloggerskim vodama i ovo društvance koje se okupilo sa prostora bivše SFRJ je super. Imaš na mom blogu blogroll pa ih možeš sve pronaći a vidim da su mnogi tu. Lepinje su super, kao iz pekare. Ja sam ih do sada kupovala na pijaci u Zemunu u jednoj pekari i u radnji Zlatiborac, a sad mogu da ih pravim. Pozdrav iz Zemuna i čekamo autentične recepte iz Vranja, može i post o vranjanskoj kuhinji!
jelena, hvala na lepim recima. Sto se tice autenticnih recepata iz Vranja, bice sigurna, a vec pripremam post o vranjanskoj kuhinji. Veliki pozdrav iz Vranja :)
Izvanredno
Mislila sam da ovo moze samo da se kupi
Zaista ste specijaklist za testa i kiflice
Beskrajno hvala na ovim recima :)
Koliko je potrebno vode?
Постави коментар