понедељак, 30. август 2010.

KUKURUZNE ROLNICE



Listajuci blogove naisla sam na jedan divan recept i sliku i ostala bez teksta. Slika na tom blogu koja govori vise od reci mi nije dala mira i morala sam probati ove savrsene rolnice.
Po originalnom receptu u testo za rolnice ide svapski sir ali ja sam zamesila testo bez njega i nista mu nije falilo. Na testo se prilikom uvijanja stavlja sunka, ali sam ja zbog ukucana koji je i ne vole bas, a pogotovo zbog sestre koja je ne jede stavila obicnu salamu sa povrcem, a umesto kackavalja stavila sam sir.
Posto nemam bas poverenja u prasak za pecivo kada se radi o ovakvoj vrsti testa, stavila sam kvasac.
Ovo je recept po kome sma ja pravila rolnice:

Potrebno je:

400g belog brašna
100g palente
2 jaja
10 kašika ulja
8 kašika mlakog mleka
malo soli
1/5 kockice kvasca
300g sira
250g salame

Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo. Testo ostaviti da odstoji 45min. Izruciti testo na radnu povrsinu posutu brasnom i razvuci ga u obliku pravouginika. Iseci testo na kvadratice i na svaki kvadratic stavljati salamu i rendani sir. Napraviti rolnice. Testo redjati u pleh podmazan uljem i ostaviti testo jos nekih 15-ak minuta. Peci u zagrejanoj rerni na 200 a nakon 10min smanjiti na 150 i peci dok ne porumene.

Jelena, hvala na tako divnom receptu :)






POGACA

Potrebno je:

800 gr brasna
2 jaja
150 ml ulja
200 ml mleka
1 koska kvasca
2 kasicice soli
1 kasicica secera
malo tople vode



Kvasac, malo secera i kasicicu brasna naliti toplim mlekom i ostaviti da nadodje nekih 10-ak minuta. U posudi sa brasno pomesati dodati secer i so i promesati. Dodati ulje, jaja, i nadosli kvasac. Zamesiti srednje meko testo dodavajuci malo mlake vode. Zameseno testo ostaviti da odstoji 1h. Nadoslo testo izrucini na radnu povrsinu posutu brasnom i premesiti.
Podmazati dublju serpu uljem ili margarinom i posuti brasnom. Oblikovanu pogacu staviti u serpu i viljuskom utisnuti zeljeni oblik. Ostaviti pogacu da odstoji jos 20min. Nakon toga peci u vec zagrejanu pecnicu na 250 stepeni. Nakon 10 min smanjiti temperaturu na 180 i nastaviti sa pecenjem dok pogaca ne porumeni.

уторак, 24. август 2010.

LEPINJE

Prave ukusne lepinje ko iz pekare a napravljene vrlo jednostavno po jos jednostavnijem receptu.

Potrebno je:

500gr brasna
1 kasicica soli
1 kasicica secera
1 kasika ulja
1 kocka kvasca
voda


Zamesiti testo od svih sastojaka tako da ne bude ni tvrdo ni previse meko. Ne brinite ako vam se bude lepilo na ruke kao lepak. Nastavite da mesite i bice sve u redu. Zameseno testo ostaviti da nadodje 1h, potom premesiti testo i ostavite ga jos 45min. Na pobrasnjaloj povrsini izrucite testo i umesite ga jos malo. Odvajajte loptice velicine teniskih lopti ili u zavisnosti od toga kolike zelite da vam budu lepinje. Rukama ih malo razvucite ali vodite racuna da vam u sredini ne budu previse tanke. Ostavite ih jos 10-ak minuta a u medjuvremeno odradite najbitniji deo. Zagrejte rernu na 250 stepeni i u njoj stavite pleh u kome cete peci lepinje. Nakon 10min otvorite rernu i prebacite lepinje u zagrejan pleh.
Pleh mozete podmazati uljem ii margarinom. ja ga ne mozem nicim. Kad ubacite lepinje smanjite temperaturu na 200 ili 180. Lepinje su gotove kad dobiju zuckasto crvenkastu boju i kad se izdignu.


PEKARSKE KIFLE


Kifle mog detinjstva. Secam se da sam ih obozavala i jela u nenormalnim kolicinama vrlo cesto. Nikad nisam volela filovane kifle, ni slatke ni slane. Volela sam da budu prazne kao ove pa da mogu da ih jedem sa cime ja hocu u tom trenutku. Vruce pekarske kifle i tvrdi sir su prava kombinacija i pun pogodak.

Potrebno je:

800gr brasna
1/2l mleka
150ml ulja
1 kasika secera
1 kasicica soli
1 kocka kvasca


Zarmutiti kvasac u toplo mleko sa malo secera i brasna i ostaviti da nadodje. U posudu sa brasnom dodati so, promesati, naliti kvasac i ostale sastojke i zamesiti testo. Testo ostaviti 1h da nadodje. Nakon toga testo premesiti i ostaviti jos pola sata. Tosto izruciti na radnu povrsinu prekrivenu brasnom i razmesiti. Testo odvajati na malo vece loprice, razvlaciti malo oklagijom na povrsini koju smo prethodno namazali uljem. Uvijati kifle i redjati u nauljen pleh. Ostaviti jos 15 min. Kifle premazati mesavinom mesavinom mleka i ulja ii vode i ulja i peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 250 stepeni. Smanjiti temperaturu i nastaviti pecenje.
Pecene kifle prekriti krpom natopljenom u vreloj vodi.





понедељак, 23. август 2010.


POSNE KIFLICE

Od svih recepata koje imam, ovo su jedine posne kiflice koje i nakon 2 dana ostanu jako mekane.
Istina, jesu ukusnije one sa mlekom i jajima, ali ako ih budete pravili po ovom receptu sigurno necete primetiti veliku razliku ;)

Potrebno je:

1kg brasna
200ml ulja
1 jufka kvasca
1 velika kasika soli
2 kasicice secera
voda po potrebi
margarin po zelji (nije obavezan)
susam

U kvasac dodati kasicicu secera i brasna i naliti mlakom vodom. Ostaviti da nadolje. U posebnu ciniju staviti brasno, so, ostatak secera i ulje pa dodati nadosli kvasac. Zamesiti testo dodavajuci vodu toliko da bude bas meko.
Ostaviti testo 1h da nadodje. Kiflice mozete praviti na dva nacina. Prvi je da testo podelite na dva dela i oklagijom razvucete koru, nozem isecite trouglice i umotajte kiflice. Drugi nacin na koji sam ih ja pravila je da testo odvojite na male jufkice velicine oraha (ili vece ako zelite velike kifle), rasuci malo oklagijom i umotati kiflice.


Kiflice treba redjati u plehu podmazanom uljem ili marganinom. Naredjane kiflice premazati mesavinom od tople vode i ulja (pola soljice za kafu tople vode i pola soljice ulja), pa naneti susam.
Preko kiflica mozete narendati i margarin ali nije obavezno i nista im ne fali i bez njega.
Kiflice peci u prethodno zagrejanoj rerni.

Po originalnom receptu stoji da ispecene kiflice treba ponovo premazati mesavinom ulja i vode. Ja to nisam radila jer bi onda sav susam otpao. Uradila sam nesto drugo. Preko kiflica dok su jos bile u plehu sam stavila krpu natopljenu vrelom vodom. Nakon 10 min sam sklonila krpu i diflice su bile bozanstvene.

POSNO MEDENO SRCE


Ovo je posno medeno srce koje se pravi vodom umesto mleka. Druga varijanta je da umesto vode stavite pivo. Po meni je lepse sa vodom :)
Potrebno je:

1,5 casa od jogurta secera
1,5 casa od jogurta vode
1 soljica za kafu ulja
2,5 case brasna
5 kasike dzema
2 kasicice cimeta
1,5 kasicica sode bikarbone
200 gr cokolade



Vodu, secer, ulje, brasno, cimet, sodu i 1 kasiku dzema sjediniti da se dobije glatka masa i peci u zagrejanoj rerni oko 15min na 180 stepeni.
Pecenu koru iseci na dve dela po duzini i premazati ostatkom dzema. Vratiti drugu polovinu kore odozgo i preliti glazurom od cokolade.



понедељак, 16. август 2010.

ITALIJANSKA PILETINA

.


Za sve one koji vode racuna sta jedu. Niskokaloricno a izuzetno ukusno. Oni koji se ne opterecuju kalorijama preterano, mogu ovo jelo spremati i u obicnom tiganju na malo vise ulja. Ja sam ipak izabrala teflon jer sa dve kapi ulja mogu spremiti svako jelo




Potrebno je:

1kg pileceg belog mesa
2 paprike
2 paradajza
crni luk
beli luk
senf
biber
vegeta
origano
so



Belo meso iseci sitno na kockice i uvaljati u mesavinu bibera, vegete i senfa. Kolicina senfa zavisi od vaseg ukusa. Ostaviti u frizideru da odstoji par sati. (Nije obavezno da mora stajati par sati ali je ukus mnogo bolji).Na teflonu isprziti kockice mesa na par kapi ulja. Kad je meso isprzeno, izvaditi ga iz teflona.
Iseckati crni i beli luk, papriku i paradajz. Na teflonu prvo proprziti crni luk i papriku. Kad omeksaju dodati paradajz, origano i beli luk. Proprziti jos par minuta. Na kraju vratiti piletu i sve zajedno proprziti jos minut.

субота, 14. август 2010.


BAJADERE



Jos uvek nisam cula da neko ne voli bajadere. A i nema razloga. Kolac koji se vrlo brzo sprema a jos brze jede.
Postoje mnoge varijante, ali ja se ipak drzim one standardne.

Potrebno je:

500gr secera
13 kasika vode
300gr mlevenog keksa
250gr mlevenih oraha
200gr margarina
200gr cokolade




Secer i vodu uspinovati i skloniti sa vatre. Dodati keks, orahe i margarin. Sve sjediniti i odvojiti na dva dela. U jedan deo dodati 100gr rastopljene cokolade dok drugi deo ostaje isti. Na tacni oblikovati bajaderu (prvo staviti crni deo pa na njega zuti). Ostaviti da se stegne i nakon toga preliti glazurom od ostatka cokolade.

недеља, 01. август 2010.

CUFTE OD PASULJA

Vrlo sam bila skepticna kada sam naisla na ovaj recept jer za cufte od pasulja nikada ranije nisam cula. Medjutim, kako sam vrlo radoznala i volim da eksperimentisem, resila sam da ih probam i odagnem sumnju.

Probala ih i sta reci...Malo specifican ukus zbog sastojaka koji nekome ne idu zajedno ali izuzetno ukusne. Znam da ce mnogi reci da se sir ne mesa sa pasuljem ali za one koji jedu mlecne proizvode uz sve, ove cufte ce biti savrsene.

Potrebno je:

skuvani pasulj
crni luk
beli luk
tvrdi sir
2 jaja
prezle
so, biber, senf, persun

Sve sastojke osim jaja i prezli staviti u blender i sjediniti da se dobije glatka masa. Praviti kuglice, uvaljati u jaja i prezle i staviti u podmazan pleh. Ostaviti da odstoji 15-20min. Peci 20min na 150 stepeni. Odozgo staviti foliju da se izgore. Uz sopsku salatu idu odlicno.

Posto su suve, predlazem neki preliv uz njih. :)


SARENI ROLAT

Ovaj rolat sam pravila po receptu jedne clanice sa foruma Ana. Malo sam ga modifikovala jer trenutno u kuci nisam imala boju za kolace ali sam imala kakao :)







Kora:

6 belanaca
6 kasika secera u prahu
6 kasika brasna
2 kasike ulja
1/2 praska za pecivo
2 kasika kakaoa

Umutiti belanca sa secerom. Dodati ulje i brasno sa pecivom. Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kasiku kakaoa. Naizmenicno kasikom stavljati beli i braon fil u pleh za pecenje. Peci 10-ak minuta na 200 stepeni. Peceni rolat uviti u mokru kuhinjsku krpu.

Fil:

6 zumanaca
6 kasika secera
3 kasike brasna
400ml mleka
1 margarin

Umutiti jaja sa secerom, na kraju dodati brasno. Ovu smesu skuvati u 400ml mleka uz stalno mesanje. Kad se smesa zgusne, skinuti sa vatre i ohladiti. Na kraju umesati umuceni margarin. Filovati koru i ostaviti u frizider da se stegne.







Po originalnom receptu se umesto kakaoa stavlja crvena boja za kolace. Takodje i fil treba podeliti na dva dela te u jedan deo dodati boju i naizmenicno filovati koru. Ja to nisam radila vec je fil ostao zut.
Moram da napomenem da sam ja umesto celog margarina stavila samo pola i sasvim je dovoljno.

Fify's kitchen Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino