субота, 20. новембар 2010.



Bugarski kacamak

Kacamak mog detinjstva. Razlikuje se od "naseg" po tome sto je tvrdji i mnooooogoo ukusniji.



Potrebno je:

500gr kukuruznog brasna
1,5 kasicica soli
2l vode
250dl ulja
tvrdi sir
Zagrejati vodu i so u duboku serpu. Kad prokljuca, dodati brasno. Brasno nece pasti na dnu serpe. Uzeti oklagiju i zabosti je na sredini serpe tako da se napravi rupa i izvaditi je. Ostaviti brasno da se kuva 45 minuta. Nikako se ne sme mesati.
Nakon toga, dok je jos vrelo, ocediti visak vode i razbiti brasno oklagijom ili mikserom (nikako na najvecoj brzini da ne pukne mikser s obzirom da je testo dosta tvrdo i gusto). Razbjeno testo izruciti u pleh preko njega posuti izmrvljeni sir.
Ulje zagrejati na najvecoj temperaturi da bude vrelo i preliti kacamak.
Ovaj kacamak se cak moze i podgrevati vise puta a ukus ostaje isti.

8 коментара:

Branka - byB је рекао...

moram priznati da se prvi put susrećem sa ovakvim načinom palente, a kako je jako volim mogla bih je jednom ovako pripremiti.Super izgleda i vjerujem da je jako ukusno !

Jelena је рекао...

I ja nisam kukuruzno brašno kuvala ovako. ovo je pravi kačamak onakav kakav treba da bude. Samo što naravno zavisi u mnogome od kvaliteta brašna. Divan stari recept!

maslinka је рекао...

Jako zanimljivo, moram praviti...

Nale је рекао...

Bas dobro, taman za doručak!

Taša је рекао...

Draga, imas kod mene na blogu nagradicu ;)

Zondra Art је рекао...

Mislil da je ovo jako finoo jelo,po svim sastojcima pravi užitak za nepce!

Veliki pozdrav i pusa.

Maja је рекао...

Pažljivo sam pročitala recept jer obožavam kačamak:) Ko nas (u Crnoj Gori) se na isti način sa brašnom kuva i krompir. Nakon kuvanja voda se takodje odlije i masa ulupa, a u tu masu se umiješa stari kajmak. Moram probati i ovaj bugarski kačamak, jako mi se dopao!

tasana065 је рекао...

Koliko cim ustanem,pravim.Mmmmmmmm,tebi veeeeelika pusica

Постави коментар

Fify's kitchen Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino