SVUCENA PITA
Nisam znala kakav naziv da joj dam a da ne bude smesan. Odlucila sam se za naziv koji se koristi u mom kraju bas iz prostog razloga zato se zaista radi o svucenoj piti.
Kako?
Hm...pa bila sam i ja u cudu kada sam prvi put cula za svucenu pitu. U jos vecem cudu sam bila kad su mi rekli da se svlaci sa oklagije.
Verovatno umisljem, ali meni ovako napravljena pita ima lepsi ukus od obicno spremljene pite. Nema razloga da bude tako jer su sastojci isti, ali eto, meni se posebno svijda.
Potrebno je:
1 pakovanje kora za pitu
sir
2 jaja
ulje
kisela voda
Koru poprskati kiselom vodom i preko nje staviti drugu koru i naneti fil od sira i jaja. Staviti oklagiju na pocetak kore i uviti kore na oklagiju. Na kraju spustiti jedan kraj oklagije na tepsiju i svuci koru niz oklagiju. Peci u podmazan pleh u zagrejanoj rerni.
Prijatno...
11 коментара:
Nikad čula za ovaj metod, samo mi nije jasno, kad se nanese fil da li se to oklagija stavlja na fil pa mota, ili ide još jedna kora preko. Kad se svuče, to mi je jasno, bude kao srozana čarapa, da li se onda položi ili ostane rupa ka gore. Pitam, jer mi je baš super fora, a pite obožavam!
Odlično izgleda!!!
Bas zanimljivo al hajde pojasni ono sto Jelena rece, molila bih te.
Hvala ;)
Izvinjavam se sto sam bila nejasna :(
Kad se nanese fil preko kore voditi racuna da sa jedne strane ostane bez fila, bar nekih 5-6cm kako bi se tu stavila oklagija. Zatim krenuti sa motanjem (oklagija uopste ne dotice filzato sto onaj nefilovani deo ide prvi). Kad se svuce, onda se polozi normalno kao svaka druga pita.
Nadam se da je sad malo jasnije, ako nije, tu sam da probam ponovo da objasnim.
Zao mi je sto sam zaboravila da slikam ceo proces, ali sledeci put cu ispraviti gresku.
Hvala na objašnjenju izgleda genijalno!
Hvala ti puno.
svučena ili obučena :)) ova pita izgleda odlično !! Jako mi se sviđa ova metoda izrade iako ja trebam još puno učiti da to i izvedem ali jednom nadam se hoću. Izvrsno si je napravila, baš mi je super !
Branka hvala ;)
Veruj mi da je mnogo lako. Kore umotas kao i za obicnu pitu samo sto sve to radis na oklagiji.
Ja sam ukapirala kako se mota, obozavam pite ali ovakav nacin jos uvek nisam probala. Bas lepo i zanimljivo izgleda!
Jedno pitanje: Da li koristis srednje (izmedju tankih i debelih) kore?
Ne znam kako bih ti odgovorila na ovo pitanje, ni ja sama ne znam :) (sto i nije bas za pohvalu)
Na pakovanju onih kora koje kupujem pise KORE ZA PITU, one su uglavnom deblje nego kore za baklavu, ali sve zavisi od proizvodjaca.
Постави коментар